Pot banii cumpăra fericirea?

Osho_beauty-ugliness_RONu fi prea preocupat de bani, pentru că tot ce fac ei este să îți distragă atenția de la a fi fericit. Și ironia ironiilor este că oamenii cred că vor fi fericiți atunci când vor avea bani. Banii nu au nimic de a face cu fericirea. Dacă ești fericit și ai bani, îi poți folosi pentru a fi fericit.

Dacă ești nefericit și ai bani, vei folosi acei bani pentru mai multă nefericire. Pentru că banii sunt pur și simplu o forță neutră.

Nu mă înțelege greșit: eu nu sunt împotriva banilor. Nu sunt împotriva a nimic. Banii sunt un mijloc. Dacă ești fericit și ai bani, vei deveni mai fericit. Dacă ești nefericit și ai bani, vei deveni mai nefericit, pentru că ce vei face cu banii tăi? Banii îți vor hrăni obiceiurile, oricare sunt ele. Dacă ești nefericit și ai putere, ce vei face cu puterea ta? Te vei otrăvi și mai mult cu puterea ta, vei deveni și mai nefericit.

Dar oamenii continuă să umble după bani, ca și când banii le vor aduce fericirea. Oamenii continuă să caute să fie respectați, ca și când respectul le va aduce fericirea. Oamenii sunt gata în orice moment să își schimbe obiceiurile și modul de viață, dacă au găsit mai mulți bani în altă parte.

Odată ce ai dat de bani, brusc nu mai ești tu însuți; ești pregătit să te schimbi.

Aceasta este calea omului materialist. Ține minte însă, nu considera pe cineva materialist pentru că are bani. Eu îi consider materialiști doar dacă își schimbă motivele pentru bani. Acest lucru se aplică, de asemenea, și la oamenii care nu au bani – ei sunt pur și simplu săraci. A fi sărac nu este echivalent cu a fi spiritual; și a fi bogat nu este echivalent cu a fi materialist. Modelul materialist al vieții este acela în care banii domină totul.

Viața non-materialistă este cea în care banii sunt doar un mijloc: predomină fericirea, bucuria și individualitatea ta. Știi cine ești și care este drumul tău, și nimic nu îți distrage atenția de la el.

Apoi, dintr-odată vei vedea că viața ta are o calitate meditativă.

Dar, undeva pe parcurs, toți oamenii au pierdut ideea. Ai fost crescut de oameni săraci. Ai fost crescut de oameni care aveau ei înșiși probleme de sănătate. Ai compasiune pentru ei! Eu nu îi condamn și nici ție nu îți cer să fii împotriva lor. Îți cer doar să ai compasiune pentru ei. Părinții, dascălii, profesorii de universitate, așa-numiții lideri ai societății – și ei au fost oameni nefericiți. Ei sunt cei care au creat în tine acest model de nefericire.

Iar tu încă nu ai luat controlul asupra propriei tale vieți. Ei trăiau sub o interpretare greșită – asta era sursa nefericirii lor. Tu, de asemenea, trăiești sub o interpretare greșită.

Osho

(Articol tradus de pe The Huffington Post: http://www.huffingtonpost.in/oshotimes/can-money-buy-happiness_b_8074742.html?utm_source=Osho+Digital&utm_campaign=d645f11b4a-2015_Oct_English_Newsletter10_1_2015&utm_medium=email&utm_term=0_249841b08d-d645f11b4a-100366029)

Felicitări!

Bine-ai ajuns aici :)
Te rog completează datele din formularul de mai jos, și verifică-ți inbox-ul pentru email-ul de confirmare. Pe curând!

Nume*

Prenume*

Adresă de email*

Număr de telefon*

Data cursului*

Mesaj

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și procesate de acest website.

X