Cum ar fi dacă noi, cei care folosim plastic, ne-am alătura inițiativei de curătare a oceanelor?

Un tânăr Olandez de 22 de ani, Boyant Slat a găsit o metodă de curățirea oceanelor de plastic în timpul unei generații.

Se pare că 8 milioane de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an, și că folosind metodele actuale de curățare ne-ar trebui 79 000 ani.

Atât în filmuleț, cât și în articol, ne atrag atenția ca parte din munca curățirii oceanelor se întâmplă pe pământ: prevenind ca plasticurile să ajungă în ocean.

Noi toți putem să ne alăturăm tânărului ăsta și să-i fim parteneri.

Cum ar fi dacă noi toți, cei care vor (of course), am face ca țara noastră să fie prima din lume care are grijă ca nici un plastic să nu ajungă în apă?

Nu Este Nevoie Să Fii ‘CINEVA’ Ca Să Faci O Diferență!
Nu mai arunca nici un plastic!
Du-l la reciclat!!!

Nu este nevoie de legi ca să facem asta, nu este nevoie de politicieni sau polițiști care să ne spună să facem asta, nu este nevoie de grupări, organizații, școli, etc. să ne ‘organizeze” să facem asta! Noi suntem ființe umane demne și responsabile, și dacă vrem să acționăm cu demnitate și responsabilitate, nu este nevoie ca cineva să ne ‘spună’ ce să facem. Mai mult, este cu adevarat “cool”.

Dacă vrei, începând din acest moment în care citești aceste rânduri, poți să nu mai arunci nici un obiect de plastic și să îți asumi responsabilitatea/să contribui astfel încât nici un obiect din plastic să nu mai ajungă în altă parte decât unde este colectat pentru a fi refolosit cu integritate.

Ce fac eu?

De când am creat asociația “Why Not Me?”, care este o expresie a asumării responsabilității mele pentru ce mă înconjoară, nu arunc nimic la “gunoi”, nimic care poate fi reciclat.
Separă plasticul, hârtia, metale/aluminiu, obiecte electrice, sticla, și ce se întâmplă este că rămân efectiv fără gunoi; ce rămâne este doar material organic, îl pun într-un loc pentru compost. Prima dată când am făcut acest lucru am fost uimită că am rămas fără “gunoi”!

Apoi, în loc să mă plâng că “nimeni” nu “este organizat” să îmi facă munca de “reciclare” ușoară, m-am interesat unde pot să duc resursele pe care nu le mai arunc. Așa se face că atunci când se strâng destule lucruri de reciclat, le duc la un centru; cel mai apropiat de mine este la Mall Băneasa, unde este amenajată o rulotă specială în acest sens.

Mai mult, am rugat personalul de pază și curățenie din blocul în care locuiesc să nu mai arunce nici o hârtie sau carton la gunoi, să le pună pe toate într-un colț în locul meu de parcare, și periodic le duc și pe acelea la punctul de reciclare.
Desigur, nu sunt o “sfânta” că fac asta; este doar ce mă reprezintă, ce mă onorează. Nu pot să mai țin ochii închiși prefăcându-mă că “nu este treaba mea.”

De asemenea, vorbesc cu toti prietenii mei despre a face atentie la aceste resurse, le-am dat informatii ce sa faca, si acum sunt cel putin doua companii care nu mai arunca hartia!!!

Uneori trec pe strada, in cartierul meu si vad langa tomberoanele de gunoi gramezi de cutii, cartoane, hartie si sunt perplexa. Evident, urmatorul pas pentru mine este sa vorbesc cu fiecare locatar din blocul meu si apoi sa ma duc la blocurile din jur.

Odata ce alegi sa fii cineva care vrea sa contribuie, intrii in joc.
Incepi sa te observi si sa vezi cat de mult plastic (si nu numai) avem in viata, si cum il irosim.

1) Poti sa incepi sa vezi ca atunci cand te duci la cumparaturi, nu ai o punga refolosibila si mereu iei pungi de plastic pe care nu doar ca le platesti, dar apoi le arunci la gunoi.

2) Poti sa incepi sa aduni orice obiect de plastic (daca vrei, poti sa extinzi la toate celelalte resurse) care nu iti mai foloseste si in loc sa il arunci, sa te intrebi “si acum ce pot sa fac cu el?” Apoi, sa aflii unde poti sa le duci, undeva, unde stii sigur ca nu sunt puse la gramada in masina de gunoi, cu tot restul, si sa le duci acolo.

3) Odata descoperita calea, sa te educi, sa te informezi si sa spui si altora ce faci, ce inveti; sa gasesti mereu metode si mai bune de contributie in salvarea de resurse. Si sa mi le spui si mie, sa le punem pe site-ul “Why not me?”

4) Poti sa iti extinzi raza de interes si sa cotribui grupului de locatari, vecini, inrolandu-i sa faceti acest lucru impreuna.

5) Beneficiile immediate ale acestor actiuni sunt incredibile: devi prezent, renunti la judecati si plangeri, vei da sens si valoare propriei existente prin contributie, si vei avea parte de evoltutie

Si nu trebuie sa ma crezi pe cuvant; vei afla din actiunea insasi.

Daca ai citit pana aici, alegi sa iei actiune pentru protectia oceanelor prin responsabilitatea ta fata de ce este aruncat sau nu in ele, si vrei sa comunici cu mine, as fi onorata sa stiu ce determina sa iei actiune si ce realizari ai!

connie_semnatura

Felicitări!

Bine-ai ajuns aici :)
Te rog completează datele din formularul de mai jos, și verifică-ți inbox-ul pentru email-ul de confirmare. Pe curând!

Nume*

Prenume*

Adresă de email*

Număr de telefon*

Data cursului*

Mesaj

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și procesate de acest website.

X