wer

EST Training

Prima oara am auzit de ‘O Ecologie a Mintii’ in cursul la care am participat in 1983, in Tel Aviv, si anume in Est Training.

Nu am retinut atunci numele persoanei care generase acea idee de ecologie a mintii, dar conceptul nu m-a parasit niciodata.

Cum in doar 4 zile – Est Training-ul dura doua weekend-uri, simpla observare a proceselor mele de gandire a dus la eliberarea mea de moduri de gandire daunatoare, cand am auzit cuvintele ‘O Ecologie a Mintii’ am fost uluita de simplitatea ideii: totul incepe cu modul de a gandi.

In acel curs am observat cum se manifestau modurile de a gandi nefunctionale, le-am identificat, am realizat si analizat impactul lor asupra calitatii vietii mele, si fara ca cineva sa imi spuna ce sa fac, am abandonat “sportul” de a ma complace in ele.

Apoi, cand am auzit definitia responsabilitatii – cum a definit-o Werner Erhard –  a avut sentimentul ca m-am renascut si mi-am intins aripile pentru un zbor extraordinar in aceasta viata.

Pentru mine, ecologie mentala inseamna sa devii constient de ce gandesti, de gandurile care iti suprima viata fara sens, si sa te eliberezi, daca doresti acest lucru.

RESPONSABILITATE

(Distinctia Responsabilitatii, Werner Erhard)

Responsabilitatea incepe prin a fi dispus sa fii cauza in ce priveste viata ta. In cele din urma este un context din care alegi sa traiesti.

Responsabilitatea nu este povara, vina, lauda, credit, rusine sau a fi in neregula. Este doar ce este si pozitia ta.

A fi responsabil incepe prin a fi dispus sa tratezi fiecare situatie din punctul de vedere ca tu esti cel care genereaza ce faci, ce ai si cine esti. Acest lucru nu reprezinta adevarul. Este un punct din care sa te uiti.

Nimeni nu te poate face responsabil si nici tu nu poti impune responsabilitatea altcuiva. Este un dar pe care ti-l dai – un context de putere care te lasa cu un cuvant de spus in viata.

gregory-bateson

Gregory Bateson (9 mai 1904 – 4 iulie 1980) – Antropolog Englez, specialist in stiinte sociale si filolog, lingvist.

In jurul anilor 40 el a ajutat la extinderea teoriei sistemelor si ciberneticii in stiintele sociale si comportamentale. El a generat conceptul ‘An Ecology of Mind’ – ‘O Ecologie a Mintii’, si a spus:

Cele mai mari probleme din lume sunt rezultatul diferentei dintre cum functioneaza natura si cum gandesc oamenii.

abraham-lincoln

Nu poti sa scapi responsabilitatii lui maine, evitand-o azi.

Einstein

Nu putem sa ne rezolvam problemele cu aceeasi gandire pe care am folosit-o cand le-am creat.

Bruce H. Lipton, PhD  – Leader recunoscut la nivel mondial in idea de uniune intre stiinta si spiritualitate; specialist in biologia celulelor stem si autor de carti ‘best seller’.

(traducerea clipului video de mai sus, începând de la minutul 48:45)

…Poate acele credinte restrictive atat din partea stiintei cat si din partea religiilor dogmatice vor disparea, din cauza ca

oamenii isi vor

* asuma propria spiritualitate, si

* Isi vor asuma propria responsabilitate;

nu vor mai spune “spiritele au spus sa fac asta ,…

ori ca lucrurile sunt factorii care..”

ci vor spune:

noi suntem creatorii’,  si

vom genera o noua lume’

In cele din urma in ce cred eu este simplu: du-te acolo afara si vorbeste cu orice om obisnuit, de oriunde in lume, si intreaba:

‘Daca ai putea sa creezi lumea, ce ai creea?’

‘Oh, as vrea o lume in care este pace, armonie, mancare si locuri de munca’….

…. ‘Nu este oare uluitor ca oriunde te-ai duce in lume, de fapt intreaga populatie are aceeasi dorinta?’

‘Atunci, cum se face ca nu avem nici un raspuns?’

Pentru ca leadership-ul nu exerseaza aceeasi credinta’.

Eu cred  ca oamenii ar trebui sa preia leadership-ul lumii, si ca

structurile, de fapt sunt in colaps.

Cand vor cadea de tot, acel moment va fi oportunitatea noastra sa evoluam de la perceptia Darwiniana distructiva a lumii, la una holistica, care spune:

suntem cu totii parte din acelasi sistem,

suntem celulele aceluiasi corp, si

cand lucram impreuna

putem crea magie cum nu s-a mai vazut pe acest pamant.

 

Sunt foarte optimist despre asta.